Kattfamiljen

Djuren på jorden delas in i olika grupper. Kattdjuren hör till gruppen kattliknande rovdjur under övergruppen rovdjur. Sedan kan man också dela in kattdjuren i fyra undergrupper: mindre kattdjur, större kattdjur, sabeltandade kattdjur (som är utdöda) och slutligen geparder, som är i en egen undergrupp eftersom de inte kan dra in sina klor på samma sätt som de andra kattdjuren kan. De har dessutom runda pupiller, vilket också skiljer dem från sina släktingar.

Olika arter

Katter - Vorbeck.nuTill gruppen mindre kattdjur hör såklart våra huskatter, men också den afrikanska vildkatten, europeisk vildkatt, sandkatt, svartfotskatt, kinesisk ökenkatt, lodjur och djungelkatt. Till de större kattdjuren hör lejon, tiger, jaguar och leopard.

Den största kattarten är tigern. De sibiriska tigrarna kan väga upp till 300 kg. Jämför gärna det med den minsta vildkatten i världen. Det är den svartfotade katten som bara väger mellan 1-2 kilo.

Katters utseende och egenskaper

HuskatterDe flesta katt-arter ser mycket lika ut till kroppsbyggnaden. Katter är smala och smidiga djur som har vassa tänder och klor och en lång svans. Det är oftast bara storleken och färgerna som skiljer arterna från varandra. Vissa andra djur har stora skillnader i utseende mellan honor och hanar. Men hos kattdjuren är det bara lejonen som har en tydlig skillnad i utseendet i och med hanarnas stora man.

En mycket speciell sak med kattdjuren är mörkerseendet. Katter ser faktiskt sex gånger bättre i mörkret än människor. Men det är ändå hörseln som är deras stora styrka när de jagar. Kattdjur har också morrhår som säkert är mycket användbara.
Det råder delade meningar om vad kattens svans fyller för funktion. Vissa säger att den inte gör varken till eller från medan andra hävdar att den hjälper till när katten ska hålla balansen.

Det finns många likheter mellan de olika katterna i kattfamiljen. Både stora och små katter föder blinda och hjälplösa kullar av ungar som mamman tar hand om tills de är gamla nog att klara sig själva. Och tittar man på hur till exempel lejon beter sig i sin flock kan man se många likheter med hur våra huskatter beter sig. Lejonungarna leker och busar som kattungar och lejonmamman bär runt på sina ungar i nackskinnet. Precis som våra huskatter så älskar de stora kattdjuren att ligga och njuta i solen.

Dåtid, nutid och framtid

Stora katterTittar vi lite på kattdjurens historia så tror man att de har sitt ursprung i Asien för 10,8 miljoner år sedan. De spred sig sedan runt om i världen och finns idag naturligt över hela världen, förutom i Australien, Madagaskar, Grönland, norra Ryssland och Antarktis.

Det finns väldigt mycket att berätta om kattfamiljen och hittills har vi bara skrapat på ytan. Men förhoppningsvis kan jag fylla ut den här hemsidan framöver. Men eftersom detta är ett projekt som jag gör på min fritid så kanske det tar ett tag innan det blir några uppdateringar. Vi får se helt enkelt.