Huskatter

Katten är det vanligaste sällskapsdjuret i Sverige. Och det är inte så konstigt kan man ju tycka. Katter är intelligenta och sociala varelser som knyter mycket starka band till sin familj. Men samtidigt är de självständiga och kräver inte samma påpassning som hundar. Det finns ungefär 1,3 miljoner katter i Sverige och ungefär 13 procent av dessa katter är raskatter.

Huskatter

Alla små katter i världen tillhör släktet Felis. Små katter kan till skillnad från de stora kattdjuren spinna. Detta beror på att de har ett oböjligt tungben. En annan sak som skiljer huskatter från de stora rovdjuren är att de små katterna står och äter medan de stora ligger ner.

Huskattens historia

Att ha katten som husdjur är något som förekommit under många tusen år. Alla våra huskatter härstammar från den afrikanska vildkatten som tämjdes i det gamla Egypten. Men egentligen kan man säga att det var katten själv som valde att börja leva i närheten av människan. Den goda och enkla tillgången till mat gjorde att katten lät sig tämjas av oss männsikor. Precis som du säkert vet så kan ju katter vara väldigt inställsamma och smickrande när det vankas mat. Så egentligen tycker kanske männsikan att vi lyckades tämja katten medan katten tycker att den bara utnyttjar oss när det passar den. För när den är mätt och belåten kan den totalt strunta i oss om den är på det humöret.

För cirka 5000 år sedan i Egypten behandlade man katter som heliga varelser. Det fanns ett helt tempel som var helgat åt en kattgudinna. Egyptierna mumifierade till och med katter, precis som de gjorde med faraonerna. Man tror att katten kom till Europa från Egypten med hjälp av handelsmän omkring år 900 f.Kr. Sedan tror man inte att det kom katter till England förrän omrking år 900 e.Kr. Detta tycker jag är lite konstigt eftersom det liksom inte borde ta 1800 år för folk att få med sig katterna från Italien till England. Visst att det tog lite längre tid att resa på den tiden, men lite snabbare borde det väl ha gått?

Men kanske fattade inte folk hur fantastiska katterna var förrän under 1800-talet. Katten hade under lång tid haft dåligt rykte, men 1871 anordnades världens första kattutställning i England. Och på den vägen är det. Idag är huskatten ett mycket populärt sällskapsdjur bland männsikor världen över.